Voetbal is de meest populaire sport in Nederland. Op dit moment zijn er bijna 1.2 miljoen Nederlanders aangesloten bij de KNVB. Omdat er zoveel mensen aan voetbal doen, levert deze sport jaarlijks ook veel blessures op. Maar sommige van deze blessures kunnen voorkomen worden. In dit artikel geven we je een aantal tips om een voetbalblessure te voorkomen.
Doe een dynamische warming-up om spieren warm te maken
Voor een training of wedstrijd zie je voetballers altijd rekken en strekken. Dit doen zij om hun spieren warm te maken. Het is belangrijk dat je niet te snel begint, maar de intensiteit geleidelijk opbouwt. Een goede warming-up is dus erg belangrijk.
Maar let op: begin het liefst niet met statische rekoefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je de stretch een tijdje vasthoudt. Deze vorm van rekken zorgt ervoor dat de spierspanning afneemt en zo worden je spieren dus zwakker. We raden aan om een dynamische warming-up te doen voor je training of wedstrijd. Dit zijn oefeningen waarbij je je spieren warm maakt door in beweging te blijven.
Draag de juiste kleding voor het voorkomen van een voetbalblessure
Om een voetbalblessure te voorkomen, is de juiste uitrusting erg belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over een shirt, broek en scheenbeschermers. Ook de juiste voetbalschoenen zijn van belang. Zorg dat deze goed passen en draag eventueel inlegzolen.
En vergeet ook het belang van een goed trainingspak niet. Vooral in koudere periodes biedt een trainingspak uitkomst. Dit pak zorgt er namelijk voor dat jouw spieren warm blijven, ook als je even niet in beweging bent.
Bekijk hier de voetbaltrainingspak aanbiedingen ->
Houd je conditie op peil
Het voetbalseizoen duurt niet het hele jaar. Er zijn een aantal periodes wanneer er geen trainingen of wedstrijden zijn. In deze periodes is het verleidelijk om een tijdje niks te doen, maar dit vermindert jouw weerstand. En het verhoogt de kans op blessures wanneer jij straks weer op het veld staat. Zorg er daarom voor dat je actief blijft en houd je conditie op peil. Je zou voetbal bijvoorbeeld heel goed kunnen combineren met krachttraining of een andere sport, zoals zwemmen of hardlopen.
En doe een goede cooling down
We hebben het al even gehad over de warming-up, maar de cooling down is minstens net zo belangrijk om een voetbalblessure te voorkomen. Duik niet direct de kleedkamer in als de training of wedstrijd is afgelopen, maar laat je lichaam langzaam afkoelen. Dit kun je doen op verschillende manieren, zoals een rondje (hard)lopen om het veld of door statisch te stretchen. Nu kun je dynamisch stretchen beter vermijden omdat dit jouw spieren warm maakt.